Site icon Svetlo Máriino

Vďačnosť voči Bohu (páter Slávko Barbarić, OFM)

A buďte vďační! Kristovo slovo nech vo vás bohato prebýva. Vo všetkej múdrosti sa navzájom poúčajte a napomínajte a pod vplyvom milosti spievajte Bohu vo svojich srdciach žalmy, hymny a duchovné piesne. A všetko, čokoľvek hovoríte alebo konáte, všetko robte v mene Pána Ježiša a skrze neho vzdávajte vďaky Bohu Otcovi. (Kol 3, 15b-17)

Modlitba

Bože, môj Stvoriteľ, vyznávam, že si môj Boh. Teba si volím za svojho Pána. Ďakujem ti, že si a že si ma stvoril. Buď oslávený a zvelebený, lebo si ma z najhlbšej ničoty povolal k životu. Ďakujem ti, že teraz môžem prísť k tebe, tak ako sa vrátil márnotratný syn k otcovi. Ďakujem ti, že sa raduješ z môjho návratu a že tvoje otcovské srdce je plné milosrdenstva a odpustenia.

Otče, teraz chcem predstúpiť pred teba a  túžim byť s tebou, lebo viem, že ty chceš byť so mnou. Akokoľvek je tvoje srdce smutné, že som odišiel ďaleko a v cudzom svete som zostal bez teba, tak je tvojmu srdcu milé, že sa teraz vraciam s vďačnosťou.

Tu som, Otče! Zošli mi svojho Svätého Ducha, aby ma poučil, ako sa s tebou stretnúť. Nech ma tvoj Duch osvieti, a stretnutie s tebou bude pre mňa trvalou radosťou, pretože ma obnovíš. A ja budem oslavovať tvoje milosrdenstvo a vyznávať tvoju vernosť.

Otče, ľutujem, že si nebol vždy v mojom živote prvý a na prvom mieste. Previnil som sa, keď som dopustil, aby veci, ktoré sú len stvoreniami, ovládli moje pocity a myšlienky. Tým som ťa urážal, ako dieťa uráža a zarmucuje svojich rodičov, keď na nich zabudne, dôverujúc iným ľuďom a veciam, mysliac si pritom, že v nich nájde spasenie a pokoj.

Ľúto mi je, že som chcel byť ako ty a sám určovať, čo je dobré a čo je zlé. Je mi ľúto, že som často hľadal svoju vôľu v presvedčení, že to viem lepšie než ty. Tým som seba aj iných uviedol do hlbokého omylu. Toľko ráz som sa vzpieral tvojej svätej vôli.

Dnes ľutujem, že ma často zachvátil strach a nedôvera. A tak som sám seba trápil a klamal, a zabudol som, že sa o nič netreba úzkostlivo starať, pretože ty sa postaráš o tých, čo vo svojom živote najprv hľadajú tvoje kráľovstvo a jeho spravodlivosť. Ľutujem, že som takýmto správaním stratil svoju dôstojnosť, ktorú si mi dal skrze krst.

Ty si mi umožnil, aby som sa s tebou stretol v modlitbe, vo sv. omši, v spovedi a svätom prijímaní a ja som sa k tvojím ponukám správal nedbalo, a tým odmietal tvoju pomoc. Ďakujem ti, že si ma stvoril slobodným a odpusť mi, ak som sa kedykoľvek vo svojej slobode rozhodol proti tvojej svätej vôli. A tvoja vôľa je moje osobné dobro aj dobro iných.

Touto spoveďou, Otče, chcem sa celkom rozhodnúť pre teba. Odovzdávam ti svoje zranené a hriechom zničené srdce. Srdce, ktoré preto nie je naplnené dobrotou, láskou, pokojom a radosťou. Prosím ťa, odpusť mi a obnov ma touto spoveďou.

Prosím ťa, naplň milosrdnou láskou kňaza, ktorý teraz v tvojom mene chce vrátiť môj život na tvoju pravú cestu. Pane, pomôž aj jemu, aby bol neprestajne celkom tvoj. Nech sa aj jeho srdce rozhodne úplne pre teba, a nech sa aj on môže odriecť všetkých iných pánov. Nech sa aj on vymaní z každého otroctva. Ty mu vždy buď všetkým vo všetkom, aby ako tvoj sluha bol schopný aj mňa v tvojom mene poučiť a povzbudiť. Otvor mu srdce aj ucho, aby ma pochopil a vedel ma správne viesť.

Odpusť mi, že som ťa nemiloval vo všetkých ľuďoch a všetkých stvoreniach ako svojho Boha a Pána. Pane, prosím ťa za všetkých, ktorí ťa poznali a boli tvojimi deťmi. Nech sa tvoje otcovské srdce zaraduje, keď sa vrátia k tebe.

Prosím ťa aj za tých, ktorí o tebe nikdy nepočuli. Prosím ťa aj za rodičov, ktorí neučili svoje deti dávať teba na prvé miesto vo svojom živote. Odpusť im a ukáž sa Pánom a Spasiteľom všetkých.

Zhliadni aj na tých, ktorí vedome bojujú proti tebe. Aj oni sú tvojimi deťmi. Chcem v mene všetkých, ktorí ťa nevyznávajú, vyznať našu bezbožnosť. A prosím ťa, zjav sa vo svojej láske všetkým nám, aby sme ťa mohli spolu všetci prijať a slúžiť ti ako ti slúžila Mária a ako ti slúžil tvoj Syn Ježiš.

Velebí moja duša Pána

a môj duch jasá v Bohu, mojom Spasiteľovi,

lebo zhliadol na poníženosť svojej služobnice.

Hľa, od tejto chvíle blahoslaviť ma budú všetky pokolenia,

lebo veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný,

a sväté je jeho meno

a jeho milosrdenstvo z pokolenia na pokolenie

s tými, čo sa ho boja.

Ukázal silu svojho ramena,

rozptýlil tých, čo v srdci pyšne zmýšľajú.

Mocnárov zosadil z trónov

a povýšil ponížených.

Hladných nakŕmil dobrotami

a bohatých prepustil naprázdno.

Ujal sa Izraela, svojho služobníka,

lebo pamätá na svoje milosrdenstvo,

ako sľúbil našim otcom,

Abrahámovi a jeho potomstvu naveky.

(Lk 1, 46-55)

Sláva Otcu…

(Ostanem chvíľu v tichu a spytujem si svedomie, aby som mohol napraviť svoj vzťah k Bohu a tak duchovne napredoval a rástol…)

„Drahé deti! Aj dnes vás pozývam k modlitbe. Ja vás stále pozývam, ale vy ste ešte ďaleko. Preto sa oddnes rozhodnite s vážnosťou zasvätiť čas Bohu. Som s vami a chcem vás naučiť modliť sa srdcom. V modlitbe srdcom stretnete Boha. Preto, deti moje, modlite sa, modlite sa, modlite sa! Ďakujem vám, že ste prijali moje pozvanie!“ (25. októbra 1989)

 

Exit mobile version