4.deň – 33-dňové DC k Ružencovej Panne Márii

4.DEŇ

V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen. 

Vzývanie Ducha Svätého:

Príď, Duchu Svätý, príď, na mocný príhovor Nepoškvrneného srdca Panny Márie, tvojej milovanej nevesty. (3x)

Lk 6, 1-5

1 V istú sobotu išiel cez obilné pole. Jeho učeníci trhali klasy, mrvili ich rukami a jedli. 2 Tu niektorí farizeji povedali: „Prečo robíte, čo v sobotu neslobodno?“

3 Ježiš im odpovedal: „Nečítali ste, čo urobil Dávid, keď bol hladný on i jeho družina? 4 Ako vošiel do Božieho domu, vzal a jedol obetované chleby, ktoré nesmel jesť nik, iba kňazi, a dal aj tým, čo boli s ním?“ 5 I povedal im: „Syn človeka je pánom aj nad sobotou.“

STAVAŤ SA ČORAZ VIAC CITLIVEJŠÍM NA SLOVO

Modlime sa za schopnosť rozlišovať udalosti dňa vo svetle Božieho slova.

  • Svojou predstavivosťou vstúpim do scény, ktorú opisuje Lukáš. Ježiš a učeníci prechádzajú medzi obilím. Sú hladní. Úrodné klasy, obťažené zrnom, sú ako ruky skloneného Otca plné chleba, ktorým ich nasycuje (v. 1).
  • V každej životnej situácii, v ktorej prežívam nejaký druh hladu, osobnej chudoby alebo bezmocnosti, sa nado mnou skláňa Otec. Treba mať oči viery, aby som si všimol jeho nehu a nechal sa milovať.
  • Farizeji nedokážu v tejto udalosti vyčítať Otcovu láskyplnú starostlivosť. Ich srdcia sú zaťažené literou zákona. Sústredení výlučne na kánon Zákona, sa nedokážu vcítiť do hladu učeníkov (v. 2). Pri obhajobe litery Zákona sa im stráca človek.
  • Ježiš pomáha farizejom nazrieť hlbšie do udalosti. Odvoláva sa na príklad s Dávidom, aby pohol ich srdcia a otvoril im oči pre zmysel Božieho zákona (v. 3-4). Ježiš mi každý deň pomáha prostredníctvom Slova skúmať význam udalostí a prikázaní.
  • Otcova starostlivá láska je ukrytá v Božom zákone a v udalostiach dňa. Som schopný vnímať ju každý deň? Môžem povedať, že žijem podľa prikázaní, pravidiel a že ma približujú k Bohu a ľuďom?
  • „Syn človeka je pánom aj nad sobotou.“ (v. 5). Od vzťahu s Ježišom závisí môj zdravý vzťah k zákonu. On je srdcom a Pánom každého zákona. On je jediné Slovo Otca.
  • V dôvernom rozhovore vyznám Ježišovi, že chcem žiť podľa prikázaní, podľa zložených sľubov. Obnovím svoju oddanosť a vernosť Ježišovi. Budem nosiť vo svojom srdci modlitbu: „Nech v mojom živote vládne tvoje slovo!“.

V    Máriinej škole:

       Mária bola nasmerovaná na čítanie Božej prítomnosti v každej chvíli svojho života. Učí nás prežívať prítomnú chvíľu v Božej prítomnosti. Hľadajme Pána s Máriou, predstavujme si ako nám pomáha v konkrétnej situácii. Ďakujme mu za jeho láskyplnú starostlivosť. On je tu. Keď máme s ním dôverný vzťah, zvládame v pokoji aj nepríjemné situácie. Zjednotení s ním sa stávame citlivými na jeho vedenie a vieme zareagovať ako on. Dokážeme si zachovať pokoj, sme nad vecou, sme s ním.

Posolstvo, Medžugorie, 25. apríl 1997, cez vizionárku Mariju Lunetti

„Drahé deti! Dnes vás pozývam, aby váš život bol spojený s Bohom Stvoriteľom, pretože tak bude mať váš život zmysel a pochopíte, že Boh je láska. Boh ma posiela k vám z lásky, aby som vám pomohla pochopiť, že bez neho niet budúcnosti, ani radosti, a predovšetkým ani večnej spásy. Deti moje, pozývam vás, aby ste zanechali hriech a prijali modlitbu v každom čase, aby ste v modlitbe spoznali zmysel svojho života. Boh sa dáva tomu, kto ho hľadá. Ďakujem vám, že ste prijali moje pozvanie.“

       Pane Ježišu, ďakujeme ti za tvoj príklad pokojného zvládania aj nepríjemných situácii. Ty si Pánom nad každým dňom a nad každou udalosťou. Ty si pripravený vždy nám pomôcť, aby sme zareagovali tak, aby si sa oslávil. Mária, pomôž nám nezabúdať, že uprostred zákonov a pravidiel je najdôležitejšie mať milujúci vzťah s Ježišom. Pomôž nám rozlišovať udalosti dňa v svetle jeho slova.

ZASVÄTENIE SA JEŽIŠOVI SKRZE MÁRIU

Mária, dnes pred tebou a v tvojich rukách si obnovujem a potvrdzujem svoje krstné sľuby. Navždy sa zriekam satana, všetkých jeho skutkov a zasväcujem sa Ježišovi Kristovi jeho Božskému Srdcu. Chcem niesť svoj kríž a nasledovať Krista po všetky dni svojho života, podľa vôle nebeského Otca. Pred tvárou celého nebeského dvora a celej Cirkvi sa dnes, ó Mária, zasväcujem tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu. Buď mojou Matkou a Kráľovnou. Vo všetkej podriadenosti a láske ti odovzdávam a zasväcujem svoje telo a dušu, svoj majetok viditeľný a neviditeľný, plody svojich dobrých skutkov, minulých, súčasných aj budúcich. Prenechávam ti absolútnu slobodu, aby si vládla nado mnou a nad všetkým, čo mi patrí, podľa tvojho zaľúbenia, a to všetko pre väčšiu slávu Božiu teraz i naveky. Amen.

 

Požehnanie kňaza.

 

 

Predchádzajúce

Svetlo Máriino. SEPTEMBER 2024

Ďalej

Modlitba radostného ruženca v prvú sobotu v mesiaci 7.9.2024