9.deň – 33-dňové DC k Ružencovej Panne Márii

  1. DEŇ

V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.

Vzývanie Ducha Svätého:

Príď, Duchu Svätý, príď, na mocný príhovor Nepoškvrneného srdca Panny Márie, tvojej milovanej nevesty. (3x)

Lk 6, 27-38

27 Ale vám, ktorí ma počúvate, hovorím: Milujte svojich nepriateľov, robte dobre tým, čo vás nenávidia, 28 žehnajte tým, čo vás preklínajú, a modlite sa za tých, čo vás potupujú! 29 Tomu, kto ťa udrie po líci, nadstav aj druhé. A tomu, kto ti berie plášť, neodopri ani šaty. 30 Každému, kto ťa prosí, daj, a ak ti niekto niečo vezme, nežiadaj to naspäť. 31 Ako chcete, aby ľudia robili vám, tak robte aj vy im!

 32 Ak milujete tých, ktorí vás milujú, akúže máte zásluhu? Veď aj hriešnici milujú tých, čo ich milujú. 33 Ak robíte dobre tým, čo vám dobre robia, akúže máte zásluhu? Veď to isté robia aj hriešnici. 34 A ak požičiavate tým, od ktorých to dúfate dostať naspäť, akúže máte zásluhu? Veď aj hriešnici požičiavajú hriešnikom, aby dostali naspäť to isté. 35 Ale milujte svojich nepriateľov, dobre robte, požičiavajte a nič za to nečakajte! Tak bude vaša odmena veľká a budete synmi Najvyššieho, lebo on je dobrý aj k nevďačným a zlým. 36 Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec! 37 Nesúďte a nebudete súdení. Neodsudzujte a nebudete odsúdení! Odpúšťajte a odpustí sa vám. 38 Dávajte a dajú vám: mieru dobrú, natlačenú, natrasenú, vrchovatú vám dajú do lona. Lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.“ 

NAPRIEK VŠETKÉMU SA RIADIŤ LÁSKAVOSŤOU

Modlime sa za srdce preniknuté Ježišovou dobrotou, otvorené náročnej láske.

  • Sadnem si blízko Ježiša, ktorý mi dnes chce povedať niečo veľmi ťažké. Skonfrontujem svoj život s každým jeho slovom. Prijmem ich ako pozvanie urobiť si spytovanie svedomia z postoja lásky.
  • Ježiš odo mňa žiada, aby som vyvinul obrovské úsilie: milovať svojich nepriateľov (v. 27 -30). Aké pocity vo mne tieto slová vyvolávajú? Úprimne o nich poviem Ježišovi.
  • Spomeniem si na tých, ktorí ma nenávidia, preklínajú, osočujú, bijú. Je vo mne túžba urobiť k ním „prvé dobré kroky“. Pozvem Ježiša do najviac zranených vzťahov, aby ma naučil milovať.
  • „Ak milujete tých, ktorí vás milujú…“ (v. 32 – 35). Na čom zakladám svoje vzťahy? Som otvorený vzťahom, ktoré ma veľa stoja? Je niekto, komu sa vedome vyhýbam, koho odmietam? Akými ľuďmi sa obklopujem?
  • Ježiš ma vyzýva k postoju milosrdenstva. Chce, aby som sa k druhým správal tak, ako sa nebeský Otec správa ku mne: aby som bol dobrý k nevďačným a zlým (v. 35 – 36). Vstúpim do úprimného rozhovoru s Otcom. Čo by som mu chcel povedať?
  • Budem dbať na Ježišovo varovanie: nemám súdiť ani odsudzovať, lebo to bude vyvolávať utrpenie v mojom živote (v. 37). Pozriem sa na svoje postoje, na svoje rozhovory. Dopúšťam sa v nich posudzovania a odsudzovania? Kedy a voči komu je to najčastejšie?
  • Ježiš ma povzbudzuje, aby som sa pri dávaní nešetril (v. 38). Dávanie si vyžaduje vnútornú slobodu: človek sa musí naučiť strácať, aby veľa získal. Poprosím Ježiša: „Nauč ma dávať sa bez ohľadu na osoby.“

V Máriinej škole:

Ozvenou dnešného evanjelia je Máriino volanie: „Milujte sa navzájom Božou láskou!“ Modlitba za tých, ktorí ešte nespoznali Božiu lásku je jeden z hlavných úmyslov, za ktoré nás pozýva modliť sa v Medžugorí. Učí nás vždy byť ochotnými odpustiť, nikdy nesúdiť, vždy sa snažiť pochopiť svojho blížneho. Povedala: „Apoštoli mojej lásky, modlite sa za tých, ktorí nevedia milovať; za tých, ktorí vás nemilujú; za tých, ktorí vám spôsobili zlo; za tých, ktorí nespoznali lásku môjho Syna. Deti moje, toto od vás žiadam, pretože zapamätajte si: modliť sa znamená milovať a odpúšťať“ (2.12.2017).

Posolstvo, Medžugorie, 25. september 1997, cez vizionárku Mariju Lunetti

„Drahé deti! Dnes vás pozývam, aby ste si uvedomili, že bez lásky nemôžete pochopiť, že Boh má byť vo vašom živote na prvom mieste. Preto vás, deti moje, všetkých pozývam, aby ste milovali nie ľudskou, ale Božou láskou. Tak bude váš život krajší a nezištný. Pochopíte, že Boh sa vám najjednoduchším spôsobom dáva z lásky. Deti moje, aby ste pochopili moje slová, ktoré vám dávam z lásky, modlite sa, modlite sa, modlite sa, a budete môcť s láskou prijímať druhých a odpúšťať všetkým, ktorí vám spôsobili zlo. Odpovedajte modlitbou, modlitba je plodom lásky k Bohu Stvoriteľovi. Ďakujem vám, že ste prijali moje pozvanie.“

Ježišu, ty nás voláš: „Milujte sa navzájom, ako sa ja miloval vás“. Odpusť nám, že sa nám to nedarí. Chceme rásť v tvojej láske. Mária, pomôž nám prekonávať pokušenie neodpustiť a neprosiť o odpustenie. Pomôž nám odpustiť sebe, odpustiť druhým. Odovzdávame ti tých, ktorí nedokážu odpustiť nám. Nech na tvoj príhovor každé srdce, s ktorým sme vo vzťahu zakúsi silu Božej lásky a odpustenia, ktoré prináša pokoj. Amen.

ZASVÄTENIE SA JEŽIŠOVI SKRZE MÁRIU

Mária, dnes pred tebou a v tvojich rukách si obnovujem a potvrdzujem svoje krstné sľuby. Navždy sa zriekam satana, všetkých jeho skutkov a zasväcujem sa Ježišovi Kristovi jeho Božskému Srdcu. Chcem niesť svoj kríž a nasledovať Krista po všetky dni svojho života, podľa vôle nebeského Otca. Pred tvárou celého nebeského dvora a celej Cirkvi sa dnes, ó Mária, zasväcujem tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu. Buď mojou Matkou a Kráľovnou. Vo všetkej podriadenosti a láske ti odovzdávam a zasväcujem svoje telo a dušu, svoj majetok viditeľný a neviditeľný, plody svojich dobrých skutkov, minulých, súčasných aj budúcich. Prenechávam ti absolútnu slobodu, aby si vládla nado mnou a nad všetkým, čo mi patrí, podľa tvojho zaľúbenia, a to všetko pre väčšiu slávu Božiu teraz i naveky. Amen.

Požehnanie kňaza.

 

Predchádzajúce

11.09.2024

Ďalej

12.09.2024